Role of vitamin D in COVID-19 mortality rates Rola witaminy D w śmiertelności COVID-19
Researchers have discovered a strong correlation between severe vitamin D deficiency and mortality rate.
They noted that patients from countries with high COVID-19 mortality rates, such as Italy, Spain and the UK, had lower levels of vitamin D than patients in regions that were not as severely affected.
The researchers also found that increasing vitamin D serum levels may reduce the incidence and severity of complications due to influenza, pneumonia and COVID-19.
It was noted that the average level of vitamin D in each country was strongly associated with the number of cases and mortality, respectively. Vitamin D levels are very low in the aging population, especially in Spain, Italy and Switzerland, this is also the most risky population group for COVID-19.
Check Vitamin D offer: Visit our Oziwell Shop
More info:
Naukowcy odkryli silną korelację między ciężkim niedoborem witaminy D a wskaźnikiem śmiertelności.
Zauważyli, że pacjenci z krajów o wysokiej śmiertelności COVID-19, takich jak Włochy, Hiszpania i Wielka Brytania, mieli niższy poziom witaminy D niż pacjenci w regionach, które nie były tak poważnie dotknięte.
Naukowcy odkryli również, że zwiększenie poziomu witaminy D w surowicy może zmniejszyć częstość występowania i nasilenie powikłań spowodowanych grypą, zapaleniem płuc i COVID-19.
Zauważono, że średni poziom witaminy D w każdym kraju był silnie związany z liczbą przypadków i śmiertelnością, odpowiednio. Poziom witaminy D są bardzo niskie w starzejącej się populacji, zwłaszcza w Hiszpanii, Włoszech i Szwajcarii, jest to również najbardziej ryzykowne grupy populacji dla COVID-19.
Sprawdź ofertę witaminy D: Odwiedź nasz sklep Oziwell
Więcej informacji:
2. Grant, William Bet al. "Suplementacja witaminą D może zapobiegać i leczyć grypę, coronavirus, i zapalenie płuc zakażenia." (2020)
3. Ilie, P. CS. Stefanescu i L. Smith. "Rola witaminy D w zapobieganiu zakażeniu i śmiertelności choroby coronavirus 2019." (2020)