Wiadomości

Role of vitamin D in COVID-19 mortality rates Rola witaminy D w śmiertelności COVID-19

12.05.2020 · Pokaż oryginalny tekst tłumaczone automatycznie

Researchers have discovered a strong correlation between severe vitamin D deficiency and mortality rate.

They noted that patients from countries with high COVID-19 mortality rates, such as Italy, Spain and the UK, had lower levels of vitamin D than patients in regions that were not as severely affected.

The researchers also found that increasing vitamin D serum levels may reduce the incidence and severity of complications due to influenza, pneumonia and COVID-19.

It was noted that the average level of vitamin D in each country was strongly associated with the number of cases and mortality, respectively. Vitamin D levels are very low in the aging population, especially in Spain, Italy and Switzerland, this is also the most risky population group for COVID-19.

Check Vitamin D offer: Visit our Oziwell Shop

More info:

1. DANESHKHAH, Ali, et al. The Possible Role of Vitamin D in Suppressing Cytokine Storm and Associated Mortality in COVID-19 Patients. medRxiv, 2020

2. Grant, William B., et al. “Vitamin D supplementation could prevent and treat influenza, coronavirus, and pneumonia infections.” (2020)

3. Ilie, P. C., S. Stefanescu, and L. Smith. “The role of Vitamin D in the prevention of Coronavirus Disease 2019 infection and mortality.” (2020)

Naukowcy odkryli silną korelację między ciężkim niedoborem witaminy D a wskaźnikiem śmiertelności.

Zauważyli, że pacjenci z krajów o wysokiej śmiertelności COVID-19, takich jak Włochy, Hiszpania i Wielka Brytania, mieli niższy poziom witaminy D niż pacjenci w regionach, które nie były tak poważnie dotknięte.

Naukowcy odkryli również, że zwiększenie poziomu witaminy D w surowicy może zmniejszyć częstość występowania i nasilenie powikłań spowodowanych grypą, zapaleniem płuc i COVID-19.

Zauważono, że średni poziom witaminy D w każdym kraju był silnie związany z liczbą przypadków i śmiertelnością, odpowiednio. Poziom witaminy D są bardzo niskie w starzejącej się populacji, zwłaszcza w Hiszpanii, Włoszech i Szwajcarii, jest to również najbardziej ryzykowne grupy populacji dla COVID-19.

Sprawdź ofertę witaminy D: Odwiedź nasz sklep Oziwell

Więcej informacji:

1. DANESHKHAH, Ali, et al. Możliwa rola witaminy D w tłumieniu burzy cytokin i związanej z nią śmiertelności u pacjentów z COVID-19. medRxiv, 2020

2. Grant, William Bet al. "Suplementacja witaminą D może zapobiegać i leczyć grypę, coronavirus, i zapalenie płuc zakażenia." (2020)

3. Ilie, P. CS. Stefanescu i L. Smith. "Rola witaminy D w zapobieganiu zakażeniu i śmiertelności choroby coronavirus 2019." (2020)

  Ładowanie...